Szukaj
0,00
0
Cannabis sativa

Cannabis sativa, lepiej znana jako konopie przemysłowe, pochodzi z tej samej rodziny roślin, co nielegalna marihuana. Jednak pomimo faktu, że zarówno konopie przemysłowe, jak i marihuana pochodzą z tej samej klasy roślin, argument, że są one jednym i tym samym, nie może być dalsza od prawdy.

Zamiast tego od wielu lat nasiona konopi są uznawane za podstawę zdrowego trybu odżywiania i szybko wracają na współczesnego świata jako silny trend żywieniowy.

Ponieważ wiele produktów spożywczych dostępnych obecnie na rynku jest przetworzonych, wytworzonych przez człowieka i zdominowanych przez węglowodany, niskie spożycie białka w ogólnej populacji jest coraz większym problemem. Ze względu na fakt, że białko jest najważniejszym makroskładnikiem odżywczym dla zdrowego życia, jest to kwestia, którą należy natychmiast rozwiązać, aby walczyć z rosnącymi problemami zdrowotnymi i epidemią otyłości na całym świecie.

Nasiona Konopi

Większość może nigdy nie słyszała o nasionach konopi, nie mówiąc już o niesamowitych korzyściach odżywczych. Jednak zdumiewające jest to, że z żadnego innego naturalnego źródła na ziemi nie można znaleźć bardziej kompletnego źródła białka. Nasiona konopi zawierają do 36% białka i zawierają w sobie wszystkie 20 znanych aminokwasów – 8 z nich jest niezbędnych, a 2, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować.

Z 36% białka znajdującego się w nasionach konopi, 65% składa się z edestinu. Edestyna jest białkiem podobnym do tego, które znajduje się w ludzkiej krwi i jest całkowicie wyłącznym składnikiem nasion konopi. Z tego powodu białko zawarte w nasionach konopi jest postrzegane jako najbardziej rozpoznawalne źródło białka dostępne dla organizmu ludzkiego, a zatem najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.

Ostatnie badania wskazują, że edestin jest obecnie rozpoznawany jako szkielet DNA komórkowego, ze względu na jego podobieństwo do białka znajdującego się w ludzkim krwiobiegu. Jeśli te badania będą kontynuowane w kierunku, w którym obecnie zmierzają, nasiona konopi wkrótce staną się centralnym elementem badań dotyczących przeciwdziałania starzeniu się i innych badań żywieniowych w branży zdrowotnej. Druga trzecia część białka znajdującego się w nasionach konopi to albumina, inne powszechnie badane białko, które bardzo przypomina białko występujące w białku jaja.

Nasiona konopi można również przetłaczać do oleju jadalnego. Podobnie jak w przypadku samych nasion konopi, korzyści płynące z oleju konopnego są szybko uznawane za przełom żywieniowy dla ludzkiego zdrowia. Olej konopny może być  doskonale zrównoważonym źródłem oleju w naturze, zawierającym idealny stosunek 3:1 olejków eterycznych Omega-6 (kwas linolenowy) do Omega-3 (kwas alfa-linolenowy), które są niezbędne do smarowania stawów, rozwoju mózgu i metabolizmu.

Pomoc

Wiadomo również, że olej znajdujący się w konopiach jest niesamowicie korzystny dla systemu krążenia. W rezultacie wiele opracowywanych produktów zawierających olej konopny jest wykorzystywanych jako silne naturalne środki przeciwzapalne w przypadku powszechnych chorób, takich jak zapalenie stawów. Inne główne zalety oleju konopnego obejmują stosowanie go jako sposobu na naprawę i wzmocnienie układu odpornościowego, działanie jako naturalny wzmacniacz metabolizmu, który pomaga prawidłowo przetwarzać żywność i spalać tkankę tłuszczową, a także pomaga zwiększyć tempo regeneracji po ćwiczeniach i zmęczeniu.

Wreszcie wykazano, że olej konopny obniża poziom cholesterolu we krwi, a także rozpuszcza płytkę nazębną znajdującą się w tętnicach wieńcowych, co ostatecznie obniża ryzyko chorób serca. Nasiona konopi są również fantastycznym źródłem innych ważnych składników odżywczych, które są korzystne dla zdrowia człowieka; w tym wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan. Dlatego nie ma wątpliwości, że już niedługo nasiona konopi staną się centralnym punktem zdrowia i żywienia człowieka, a niektórzy zdają sobie z tego sprawę od kilku lat.

Tagi

Dodaj komentarz

Inne Wpisy

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty